Nord Korea

Det man fått sett i Nord Korea under 24h liknar egentligen inget annat.
Bara det faktum att det var tiotusentals människor ute på gatorna och hejade oss Vätternrundacyklister i mål.. Dom var som galna!

100_1305

Detta dels för att vi var västerlänningar, vissa blonda och de ser ju knappast de dagligen. Men till stor del också för att vi är de första i historien som cyklat från Kina till Nord Korea och inte minst för att vi var de första att cykeltävla i landet. Så det var inte konstigt att deras reaktioner var som de var.

100_1360

När jag skriver detta så funderar jag även på om jag kanske till och med är den första Motala-bo som satt sin fot i Nord Korea? Förutom de härliga Vätternrundakollegor som var med på resan. Ni med info, hör av er och berätta!

100_1317

Tillbaka till evenemanget så var det fantastiskt att se alla människor, mindre roligt att se de som såg rent ut sagt rädda ut.
En av loppet största ’tappa hakan moments’ var när jag cyklade förbi två ryssar, bara sådär i mitten av ingenstans utmed den avstängda vägen. Vill nästan stanna och fråga om de var inhyrda.

IMG_4352

Landskapet är vackert, under de 50km vi cyklade häromdagen fick vi se mycket grönska och odlingar. Dom lever spartanskt och är nog för det mesta självförsörjande byar. För byar finns det, ca 30-40hus i varje by. Med kanske 6-7km mellanrum och så en skolan emellan byarna.
I skolan har vi nu också fått reda på vad dom gör! Vi har nämligen fått en annorlunda och väldigt imponerande show jag någonsin varit på. 5/6/7åringar som dansar, spelar och gör akrobatik utan dess like. Jag ska verkligen försöka få upp en utav de videos jag spelade in, MIND BLOWING.
Där fick vi en glasklar bild utav hur det går till här, det är skolan och att bli bra på något som gäller. Underhålla verkar vara något som ligger dem nära hjärtat!

IMG_4263Förövrigt är landet ganska proppat med propaganda och bilderna på Kim den gamla/unge och dessa är oerhört maffiga. En lag i landet är att om man ska ta bilder på monumenten måste man ta bild på hela statyn/bilden för att.. ja, visa deras storhet kanske?

100_1323

Visste ni förresten att alla invånare alltid går runt med en pin som den på bilden? Försökte köpa till mig en men dom ruskade snabbt på huvudet och sa ’Only For ous’.
Något som också är värt att nämna är att det kolsvart ute på stan på kvällarna. Det är lite julgransbelsyning på vissa hus, självklart bidrar statens stora widescreen i mitten av torget med mycket ljus, men annars totalt mörker. I lägenheterna verkar de vara helt dött utan lampor eller flimrande tv-apparater.
Den guide vi fick pratade flytande engelska och pratade väldigt gärna. Han pratade gott om landet och påpekade att deras enda problem var att det var/är så mycket vackra kvinnor att det är svårt att välja.

100_1346

Nåväl, vackra är dom koreanskorna och verkar ha huvudet på skaft men det är knappast landets enda problem.
Innan resan hit har man tänkt mycket på vad man skulle vilja fråga dom om. Men vi fick tydligt förklarat för oss att ’we should keep our questions and our opinions to ourselfs’.
Det kanske är bäst.
Dessutom var det strängt förbjudet att ta med datorn in i landet. Men mobil (som förövrigt inte fungerade) och kameran var okej!
De 22miljoner människor som bor i det här landet är långt ifrån dumma, men har blivit skyddade så länge att det inte vet mer om omvärlden än det som tillåts.

IMG_4278

Och att det får vara så 2013, att ett helt land styrs med järnhand, är inte riktigt rätt. Att propaganda sprutar ut ur de få TV apparater som finns och inte minst alla radio apparater 24h om dygnet är minst sagt annorlunda.
Många av oss i gruppen kände nog samma konstiga känsla i magen som jag, efter ha passerat säkert 5stora monument av de ’great leaders’ och vi skulle buga inför en stor mosaiktavla samt lämna blommor för att hedra. Lokalpressen var med oss varenda timme för att dokumentera allting, såklart.
Barnen var de mest begåvade jag har sett. Men frågan är hur mycket träning som är hälsosamt för ett barn under 6år? Ska man kunna dansa som en i balettakademin, hoppa som en elitgymnast och spela fiol som skulle få dig att passa i vilken stor-orkester som helst?
Det är många frågor och många som vi säkert inte kommer få svar på.
Men jag är i alla fall på något sätt glad över att få sett Nord Korea. Ett mycket underligt land som jag aldrig trodde jag skulle få se/uppleva! Det är dygn jag nog aldrig kommer att glömma.

100_1355

..Är det någon som funderar över något eller har frågor så får ni gärna höra av er till mig.

 

One Response so far.

  1. Martina skriver:

    Oj vad häftigt Annie!!! Så spännande att läsa om detta!
    Grattis och ha det fortsatt bra! :) kram på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.