Simning – en 10.000h sport?

Som triathlet med simmar-bakgrund får jag väldigt många frågor ang simning.
Absolut vanligaste frågan är ju hur man lär sig simma fort. Men dom flesta frågar också om tips om hur man ska lär sig andas utan att få vatten i mun eller näsa och berättar sedan att dom försökt hur många gånger som helst med får alltid någon form av andnöd eller syra.
Jag brukar nästan alltid svara att det handlar inte så mycket om hur många olika gånger du försökt utan hur länge. Så som folk brukar man säga: ’rom byggdes inte på en dag’..

annniefyllMitt första tips till någon som vill lära sig att simma, alltså crawla – simma frisim(finns många sätt att säga det på men jag säger Frisim), är att ta hjälp. Alltså: gå en kurs. Inte ta hjälp utav 100videos på youtube. Det finns säkerligen några stycken som är s.k ’självlärda’ och då tagit mesta tipsen&hjälpen från videos på nätet. Men det är långt ifrån alla dom som simmar bra/ekonomiskt..
”Vilka kurser är bra då? Det finns ju en hel uppsjö!” – Ja, det gör det verkligen. Och jag har knappast koll på alla. Men mitt tips är att vända sig till lokala simklubben och hör vad dom har för kurser. Undvik alla mainstream-kurser med konstiga namn till en början, börja basic och lova dig själv att träna minst en gång till i bassäng i veckan mellan kurstillfällena. Det kommer du tjäna massor på! En viktigt ingrediens till att lära sig simma, eller lära sig någonting nytt i allmänhet egentligen, är att verkligen nöta på. Får du en ny teknikövning – övaövaöva!
Och vill du ta det ännu ett steg längre, haffa tag i någon utav de bästa simmarna i kommunen och fråga om dom skulle kunna tänka sig att aggera PT någon timme så får du kickstart med expert-hjälp.
En sak som du dock ska försöka undvika är att lyssna på 10 olika personer i början av din simkariärr. Ena tränaren kanske säger en sak och den andra något annat, det finns – på gott och ont – lika många sätt att lära ut på som det finns simcoacher. Så tar du tips från alla håll och kanter är risken för att du får aningen för mycket att tänka på är ganska stor.

simmargladjen_ar_stor_i_stellanboch

Hur långt tid tar det att bli bra då?
Just det är det nog väldigt många som frågar sig. När man väl lärt sig crawla och steg för steg plöjer mer meter hamnar man tillslut lite som på en platå.
Då man kan simma rätt långt men det går inte alls så fort som man vill att det ska göra. Och det är ofta här folk kan börja tappa intresset.
Sanningen är att simning är en sport som kräver EXTREMT mycket tid. Det finns en anledning till att simmare är uppe vid 05.45 på morgonen och simmar första simpasset för att senare på eftermiddag hoppa i på pass nummer två. Och den anledningen är inte alltid för att det är så kul och simma, utan för att det behövs! Det är en 10.000h sport = 10.000h tills man blir riktigt bra/peakar. 
Och tyvärr är det så att många som är nya inom simning fastnar i att det hela tiden ska handla om teknik att man aldrig riktigt lär sig att faktsikt TRÄNA simning.
Ibland måste man släppa sargen lite och bara köra.
För en sån som mig, som visserligen simmat 4/5delar av mitt liv kör nästan Aldrig teknik. Medans många utav dom som simmat 1år Bara simmat teknik.

sim

Tips på bra simpass då?
Detta är väldigt svårt att tipsa om ifall man inte vet personens kapacitet i vattnet.
Men 50:or kan de flesta köra. Och ett utav mina favoritpass är att kör 30st 50:or, varannan lös – varannan hård. Utan tekniktänk, bara köra.

Passar på att tipsa ännu en gång om min simhelg i Borensberg i slutet av månaden, mer info här: www.swedentrainingcamps.se 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.