Tester hos Wandus

Efter nästa två månader med mentala förberedelser(obs: överdrift) så var dagen äntligen kommen för att få slita lite på löpbandet hos Wandus i Linköping.

Jag vann faktiskt testet via en auktion till förmån för Cancerforskningen! Alltså kämpade jag idag i dubbelbemärkelse för en god sak ;)

20131216-151638.jpg

Testet var uppdelat i två olika testdelar, båda löpning men med olika syfte.

Först körde jag ett lactat-test där farten ökas i set om 4min med en minuts vila emellan.

Under tiden tas blod, ett litet stick i fingret, som visar hur mycket lactat som finns i blodet och som därefter ger en lactatkurva. Idag gick jag från ingenting till väldigt mycket på ganska kort tid, så jag vet nu precis i vilket tempo som syran kommer. Detta är alltså inte ett maxtest.

Det är faktiskt 3år sedan jag gjorde tester nu. Så att jämföra med tidigare års tester känns lite svårt, men det är alltid kul å se vad som har hänt och vad som inte har hänt.

Därefter fick jag lugna ner mig lite, försöka får ur det mesta i kroppen, byta pulsband och sätta på mig masken. För då var det dags för Syreupptagningstest.

Det här är ett test som gör ont. Det tar liksom bara tvärstop.

Ditt maximala syreupptag (Max VO2) är mängden syre som din kropp kan få ut och använda i kroppen per minut, som elitidrottare vill man ha så höga siffror som möjligt.

Men det mäts också i ml/kg vilket gör, med min ganska tunga kropp, att jag inte får så superbra siffror. Testet utförs som så att man börjar vid ett tempo, där efter ökas farten med 1km/h per minut. Tills man kommer upp i ett tempo som man bestämt sig för innan, då stannar man på den farten men bandet vinklas istället i grader uppåt.

20131216-152412.jpg

Som ni ser så tar man verkligen helt slut. Det är ett förjävligt test. Men väldigtväldigt nyttigt!

Jag ser redan fram emot att träna smartare och mer inriktat framöver. Nu har jag och tränarn(pappa) fått lite tydligare bild på vad jag måste bli bättre på!

Kommer även att komma tillbaka till Wandus och göra samma tester i maj/inför säsong för att jämföra och förhoppningsvis ha stärkt upp de delar som jag är sämre på idag.

1471857_599326460171677_1360791247_n

För er som känner er lite ovetande om er kropps kapcitet eller tycker att det är svår att veta vart man står i träningen så rekommenderar jag er verkligen att göra något av dessa tester! Eller båda för all del :)

Fredrik Wandus är superproffsig och jobbar på helt rätt sätt. Han ger tydliga instruktioner och ger snabbt feedback på dina siffror! Läs mer här : http://idrottslabbet.se/

Har ni några frågor eller annat så var inte blyga! Alltid kul med lite feedback.

One Response so far.

  1. Karin skriver:

    Hej Annie,
    Tack för en inspirerande blogg!
    Vore jättespännande att höra vilka värden som uppmättes!
    Lycka till med träningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.